Advance Oracle Dba Interview Questions | AKSWAVE

Interview Questions

07
May

Oracle 12c DBA Interview Questions

If you're looking for Oracle DBA Interview Questions for Experienced or Freshers, you are at right place. There are a lot of opportunities from many reputed companies in the world. According to research, Oracle DBA has a market share of about 2%. So, You still have an opportunity to move ahead in your career in Oracle DBA Development. Akswave offers Advanced Oracle DBA Interview Questions that helps you in cracking your interview & acquire dream career as Oracle DBA.

Related Course : ORACLE 12C DBA


Q1) How to check opatch applied or not in our Oracle home?

Answer:  ./opatch lsinventory 100 GB of database size while applying opatch it will take 30 mins, so 500 GB of database size how much time it will take to apply opatch. Same 30 Mins, We will apply the opatch for oracle binary only not for data.


Q2) What is sqlnet.ora ?

Answer:  It is used to security of our database, Privileged IP address only able to access the database.


Q3) what are the different components of physical and logical database structure?

Answer:

physical: Datafile,Controlfiles, redologfiles.

Logical: Database buffer cache, Redo log buffer cache,Shared pool,large pool


Q4) What is Database Writer (DBWR)?

Answer:  It is responsible to writing data from database buffer cache into datafiles.


Q5) What is a listener process?

Answer:  It is network connectivity, Application and sql developer tool to access database. Lietener.ora and Tnsnames.ora files are used.

Q6) What is the difference between SPFILE and PFILE?

Answer:  Spfile: Server parameter file of binary file, It contains all the information for setting the database initialization parameters. SPFILE permits dynamic changes without requiring you to restart that instance. Pfile: It is text parameter file, information for setting the database initialization parameters.


Q7) What is the purpose of collecting statistics?

Answer:  It will help optimizer to generate best execution plan


Q8) What is an Oracle index?

Answer:  It is an database object used to increase the performance for retrieval data.


Q9) If the table is fragmented, how would you rebuild it?

Answer:  Alter table tablename move, We can analyze the table.


Q10) What are the different tools that are provided by Oracle to assist performance monitoring?

Answer:  AWR,ADDM,Trace,TKPROF,OEM


Q11) What is an explain plan and how does it help in optimizing the SQL Query?

Answer:  We will check if query is using proper indexes are not. If not we will either create new indexes or can use hints to specify which indexes to use.


Akal Singh
Oracle Certified Master, 20+ yrs exp
Akal Singh stands at the forefront of the fastest moving technologies in IT Industry. He spent his past 20 years as Oracle DBA with skills into DBA Support, High Availability Design & Implementations, Technical Solutions, Automation using Scripting, Database Designing & as a Corporate Trainer too. With deep technical industry knowledge, Akal Singh has implemented many real time projects on advance Database areas.

His certification list includes many OCP, Oracle Certified Expert/Specialist (OCE) and Oracle Certified Master (OCM). He is an expertise in OS Administrations, Virtualizations/VMWare and Oracle Database 8i/9i/10g/11g & 12c, RAC, Data Guard, ASM, Oracle Exadata, Oracle Performance Tuning, Golden Gate, Streams, Oracle Security & many more advance technologies.

Akal Singh is also recognized as Senior Corporate Instructor and worked with Oracle University training division providing more than 300 corporate trainings into database advance concepts.

Certifications include :
  • Oracle Certified Professional (OCP) 9i
  • Oracle Certified Professional (OCP) 10g
  • Oracle Certified Professional (OCP) 11g
  • Oracle 10g Certified RAC Expert (OCE)
  • Oracle 11g Certified Expert (RAC) and Grid Infrastructure (OCE)
  • Oracle 10g Certified Master (OCM)
  • Oracle 11g Exadata Certified Implementation Specialist
  • Oracle Database 12c: RAC and Grid Infrastructure Administrator
  • Oracle Exadata X5 Administration
  • Oracle RAC 11g Release 2 and Grid Infrastructure Administration
  • Foundation Certificate in IT Service Management  ( ITIL Certificate ) 

Related Course

Oracle 12C DBA

5
Reviews : 2,567

Classroom

 10,000

 14,000

29% Off

Online

 20,000

 22,000

9% Off

Demo Video

No Records Found

Other Courses

0 Comments

Post a Comment